Nieuwsbrief december 2020

Het bestuur wenst eenieder fijne feestdagen en een geïnspireerd en gezond 2021. We hopen elkaar komend jaar weer in levende lijve te ontmoeten.

Huiselijk geweld in het Familierecht
Er is op vrouwenrecht.nl inmiddels een themapagina Huiselijk Geweld in het Familierecht aangemaakt. Dit is het onderwerp van het volgende VVR-congres, waarvan nog niet bekend is wanneer dat plaats kan vinden, omdat we streven naar een fysieke bijeenkomst – zie de vorige Nieuwsbrief. Wel wil het bestuur in de aanloop daarnaar toe vast discussie op gang brengen. Ariane Hendriks bijt het spits af. Wie wil reageren, suggesties heeft voor te benaderen auteurs of interessant onderzoek onder de aandacht wil brengen kan dat doen via het contactformulier.
Ook relevante jurisprudentie is welkom bij de webredactie. De eerste melding is al binnen. Daarvan wordt tevens op de nieuwe pagina melding gemaakt.

Schaduwrapportage VN-Vrouwenverdrag
Het Netwerk VN-Vrouwenverdrag heeft alvast een schrijfteam voor de schaduwrapportage VN-Vrouwenverdrag (7de rapportagecyclus) aangesteld. VVR-secretaris Luna Vollebregt maakt er deel van uit. Een datum voor een eerste bespreking door CEDAW (de List of Issues Prior to Reporting) is nog niet bekend. Ook de Office of the High Commissioner on Human Rights is getroffen door de wereldwijde COVID-19 pandemie. Inmiddels is er een lange lijst van landen, waarvan de rapportages nog ingepland moeten worden. Wanneer de schaduwrapportage ingeleverd moet worden is dus nog niet bekend, maar de voorbereidende werkzaamheden starten alvast. Er zijn al allerlei onderwerpen aangedragen, maar het Netwerk ontvangt uiteraard kwesties met een specifiek juridische invalshoek. VVR-leden worden uitgenodigd deze in te brengen via het contact formulier, bij voorkeur voor 15 januari.

Elise Ketelaars aspirant-bestuurslid
Het bestuur is verheugd te kunnen melden dat Elise Ketelaars het bestuur komt versterken als aspirant-bestuurslid. Elise Ketelaars is een mensenrechtenjurist met een PhD op het gebied van internationale samenwerking op het vlak van transitional justice van het Transitional Justice Institute in Belfast. Momenteel werkt zij als onderzoeker voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens haar master internationaal recht in Utrecht was Elise actief als assistent van het bestuur van de VVR. In die hoedanigheid heeft zij onder andere onderzoek gedaan naar de arbeidspositie van sekswerkers en met name de tenuitvoerlegging van de opting in regeling (zie haar artikel “Opting-in in de relax-branche, een legitieme oplossing?”). Elise zal zich de komende tijd namens de VVR gaan richten op de ontwikkelingen rond het wetsvoorstel voor de Wet Regulering Sekswerk.

Wetsvoorstel Seksuele Misdrijven
Goed nieuws! Als het aan Minister Grapperhaus ligt worden alle vormen van onvrijwillige seks straks strafbaar als verkrachting. In mei 2020 presenteerde Grapperhaus zijn voorontwerp voor het wetsvoorstel Seksuele Misdrijven, waarin een onderscheid werd gemaakt tussen verkrachting en ‘seks tegen de wil’. Na kritische reacties van verschillende organisaties, waaronder de VVR, past Grapperhaus het wetsvoorstel aan. Wanneer de consultatieronde precies start is nog niet bekend, het streven van de Minister, december, is niet behaald. De VVR zal in ieder geval ook tijdens de consultatieronde kritisch naar het voorstel kijken. Denk je graag mee? Meld je dan bij de Werkgroep Geweld tegen Vrouwen.

Werkloosheidsuitkering voor PGB-zorgverleenster?
De procedure over de rechtspositie van huishoudelijk personeel is vervolgd met een ingelaste schriftelijke ronde. De rechters hadden zowel aan het UWV als aan de advocaten van de zorgverleenster een hele serie vragen gesteld. Het UWV was als eerste aan de beurt: met het door de rechtbank verleende uitstel moet het UWV uiterlijk op de laatste dag van het jaar zijn reactie hebben ingeleverd. Daarna is de beurt aan de pro bono advocaten van Houthoff namens de zorgverleenster. De juridische steungroep, bestaande uit een aantal meedenkende deskundigen van de VVR, is al met de voorbereidingen begonnen. Wordt vervolgd.

Nieuwe jurisprudentie op website
Dankzij een melding aan de webredactie konden we zeer actueel de recente uitspraak van de Hoge Raad plaatsen over de nietigheid van een cao-afspraak die geen volledige compensatie biedt voor verplichte vakantie tijdens zwangerschap- en bevallingsverlof. De problematiek van zwangerschapsdiscriminatie heeft de werkgroep Sociaal en Europees Recht al sinds haar oprichting bezig gehouden.
Ook andere signaleringen van nieuwe (en wat oudere) jurisprudentie plaatst de webredactie graag.

Bureau Clara Wichmann zoekt strategisch adviseur strafrecht
Voor de Commissie Rechtszaken zoekt Bureau Clara Wichmann een strategisch juridisch adviseur met een strafrechtelijke achtergrond. De Commissie beoordeelt of een proefproces binnen de doelstellingen van Bureau Clara Wichmann past. Het betreft een onbezoldigde functie voor een aantal uren per maand. Meer informatie bij Bureau Clara Wichmann.

P.S. Volg je de VVR al op Linkedin, Twitter en Facebook?