Nieuwsbrief februari 2022

Uitsluiting PGB-zorgverleners van sociale zekerheid is verboden discriminatie!
De Rechtbank Rotterdam deed in de week voor kerst een opzienbarende uitspraak in een langlopend principieel dossier: de uitsluiting van huishoudelijk personeel in het sociaal recht. PGB-zorgverlener Carol Kollmann had zich in 2020 tot de VVR gewend, omdat ze graag de door de VVR uitgegeven handboeken over de rechtspositie van huishoudelijk personeel wilde gebruiken in haar procedures tegen het UWV. Kollmann wilde erkenning (registratie) van haar ene PGB-baan als arbeidsverleden voor de sociale zekerheid. Van haar andere PGB-baan, waarvoor wel premies waren ingehouden, werd ze werkloos na zeven maanden, omdat haar cliënte in een verzorgingstehuis terecht kwam. Maar het UWV wees haar WW-aanvraag af.
Gesteund door Bureau Clara Wichmann, Houthoff Pro Bono en de VVR, die een juridische steungroep vormde, heeft Kollmann nu van Rechtbank Rotterdam in de principiële zaak gelijk gekregen. Uitsluiting van PGB-zorgverleners van sociale zekerheid levert verboden discriminatie van vrouwen op. Inmiddels is duidelijk dat deze principiële zaak beoordeeld zal worden door de Centrale Raad van Beroep. Het UWV heeft hoger beroep aangetekend.

Telt vakantie mee voor de wekeneis in de WW?
De rechtbank vond echter dat Kollmann geen WW toekwam omdat ze niet in voldoende weken gewerkt zou hebben (25 in plaats van de vereiste 26). Daar is namens Kollmann hoger beroep tegen aangetekend. Vakantieverlof dient te worden meegeteld, ook als de betaling van het verlof via een toeslag van 7,69% in de maandelijkse uitbetaling van gewerkte uren was geregeld. Zo’n zogenaamd all-in uurloon komt veel voor bij flexwerk met grote wisselingen in het aantal te werken uren; vrouwen zijn oververtegenwoordigd in deze groepen werknemers. De SVB neemt het standaard op in de zorg/arbeidsovereenkomst bij PGB. Het zou van de zotte zijn als flexwerkers hun wettelijk recht op vakantie niet kunnen genieten omdat ze daarmee WW-rechten zouden verspelen. Zo bezien is ook dit een principiële zaak.

Oproep: versterking werkgroep naamrecht
Bij de versoepeling van het naamrecht in de jaren negentig (ouders mochten gaan kiezen tussen vaders- of moedersnaam) werd een vangnetbepaling gemaakt: geen keuze of overeenstemming  ? Dan de naam van de vader. Directe seksediscriminatie dus, sindsdien al decennialang een zeurende kwestie – zie hier een link naar het VVR-dossier. CEDAW heeft al een paar keer onderstreept dat de Nederlandse wetgeving niet strookt met het VN-Vrouwenverdrag. Met het in 2021 ingediende wetsvoorstel introductie gecombineerde geslachtsnaam wordt het mogelijk de vangnetbepaling sekseneutraal te maken. Eind januari moest de inbreng voor het verslag ingeleverd worden (zie het commentaar van de Joke Smit stichting). Het bestuur heeft besloten een tijdelijke VVR-werkgroep naamrecht op te richten. Kom jij die versterken om de Kamerleden uit te leggen hoe ze het wetsvoorstel zo kunnen amenderen dat deze zeurende kwestie de wereld uit gaat? Aanmelden via het contactformulier.

Petitie verbetering wetgeving seksuele intimidatie
VVR-lid Mirjam Decoz nam samen met Alie Kuiper het initiatief om een petitie te organiseren met een dringende oproep aan het nieuwe kabinet om snel het ILO Verdrag tegen geweld en intimidatie op het werk te ratificeren. Verdrag 190 is in juni 2019 door de jaarlijkse Internationale Arbeidsconferentie aanvaard. Daarnaast moet het nieuwe kabinet een wettelijke regeling treffen voor de afhandeling van klachten en meldingen over seksuele intimidatie en zorgen voor een betere handhaving van bestaande verplichtingen. De VVR tekende de petitie meteen. Het bestuur roept leden op als individu eveneens te tekenen. U vindt de petitie op de VVR-website. Snel tekenen kan hier.

Verslag bijeenkomst huiselijk geweld in het familierecht staat online
Op 7 oktober 2021 organiseerde de VVR haar jaarlijks congres met een bijeenkomst over huiselijk geweld in het familierecht. Zo’n 60 leden en andere deelnemers uit het veld waren aanwezig in Kaffeetaria in Utrecht. Inmiddels staat het verslag van deze bijeenkomst op de VVR-website, net als de gepresenteerde powerpoints.

Start werkgroep personen- en familierecht
Op het congres werden deelnemers opgeroepen zich alvast aan te melden voor de werkgroep personen- en familierecht die verder met de problematiek huiselijk geweld in het familierecht aan de slag gaat (Corona volente). Diverse belangstellenden hebben zich al gemeld. Wie niet aan het congres kon deelnemen, maar wel geïnteresseerd is in het vervolg, is uiteraard ook welkom. Zij kunnen zich melden via het contactformulier.

Oproep: rechterlijke uitspraken over het Verdrag van Istanbul
De VVR is bezig een inventarisatie te maken van familierechtelijke jurisprudentie waarin wordt verwezen naar het Verdrag van Istanbul. Lang niet alle uitspraken worden op rechtspraak.nl gepubliceerd. Bent u bekend met een (niet-gepubliceerde) rechterlijke uitspraak waarin wordt verwezen naar het Verdrag van Istanbul? Dan wordt u vriendelijk verzocht om deze te anonimiseren en te sturen naar de werkgroep en webredactie via info@vrouwenrecht.nl. De jurisprudentie wordt dan in de jurisprudentierubriek op de website geplaatst. Bij voorbaat veel dank! De VVR zal, wanneer dat weer mogelijk is gelet op de coronasituatie, een expertmeeting organiseren waarin deze jurisprudentie wordt besproken en geanalyseerd.

Voorstel voor Wet Seksuele Misdrijven
Afgelopen december is het wetsvoorstel seksuele misdrijven ter advies aangeboden aan de Raad van State. Volgens het wetsvoorstel is iemand straks strafbaar wegens verkrachting als deze wist of een ernstig vermoeden had dat de ander geen seks wilde en toch heeft doorgezet. Dwang, geweld en bedreiging zijn hierbij strafverzwarende factoren, maar niet langer een vereiste voor een veroordeling. Waarschijnlijk wordt het wetsvoorstel in het voorjaar ingediend bij de Tweede Kamer. Op de website van de VVR kunt u de reacties van de VVR op het voorontwerp en het eerdere wetsvoorstel vinden. Voormalig minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus heeft aangegeven dat de nieuwe wetgeving waarschijnlijk in 2024 in werking kan treden. Dit heeft geleid tot kritiek van onder meer Amnesty. De VVR schaart zich achter deze kritiek. Het is tijd dat de wet eindelijk in overeenstemming wordt gebracht met de maatschappelijke realiteit en de nieuwe minister zou zich ervoor moeten inspannen om de wet zo snel mogelijk op effectieve en verantwoorde wijze te implementeren.

Oproep sociale media redacteur
Het bestuur is op zoek naar een (student-)vrijwilliger die kan helpen met het bijhouden van de sociale media pagina’s van de VVR. Ben jij vaak te vinden op Twitter of Linkedin? En lijkt het je leuk om af en toe een vlotte post voor op onze pagina’s te bedenken? Neem dan contact op via het contactformulier. We horen graag van je!