Nieuwsbrief oktober 2020

Mac Vijn overleden
Verslagenheid streed met verdriet bij het onverwachte overlijden van VVR-lid van het eerste uur Mac Vijn. Bij wijze van rouwverwerking schreven Leontine Bijleveld en Eva Cremers een In Memoriam. We hebben een tekst voor een advertentie samen met Bureau Clara Wichmann gemaakt voor de Volkskrant, eveneens in het Parool geplaatst, waar Mac zelf haar voorkeur voor had uitgesproken.
Enige leden hebben de VVR benaderd met de wens om bij te dragen aan de kosten van de advertenties. Dat is welkom als gift op IBAN NL 81 INGB 0004 6553 38 ten name van de Vereniging voor Vrouw en Recht. De Vereniging is door de Belastingdienst erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

17e ALV
Op 1 oktober vond alweer de 17e Algemene Ledenvergadering plaats, via Zoom. Het was een unieke bijeenkomst: nooit eerder was de ALV online. De vergadering verliep gelukkig vlekkeloos. De stukken die zijn besproken zijn te vinden op de website (onder het ledengedeelte). Goed nieuws is dat Ingrid Vledder als nieuw algemeen bestuurslid is verkozen, zij stelt zich hieronder voor. Verder zijn bestuursleden Mieke van den Bergh en Luna Vollebregt herbenoemd. Ook is kort besproken wat te doen met het jaarlijkse congres: willen we dat online of fysiek plaats laten vinden? Hieronder meer over het congres. Een uitgebreid verslag van wat er op de ALV is besproken vindt u op de website.

Nieuw bestuurslid: Ingrid Vledder
Ik werk als zelfstandig familierechtadvocaat in Amsterdam, en heb me in de afgelopen jaren samen met Ariane Hendriks veelvuldig beziggehouden met het wetgevingstraject rondom de Wet herziening partneralimentatie. Wij hebben meermaals aandacht gevraagd voor de armoedeval die vrouwen gaan maken vanwege de verkorting van de alimentatietermijn.
Eerder werkte ik voor de Nederlandse sectie van Amnesty International waarbij ik betrokken was bij de wereldwijde campagne die Amnesty voerde op het terrein van geweld tegen vrouwen, en hield ik me bezig met identiteitsgerelateerde mensenrechtenschendingen.
Ook in deze tijd is het nog steeds helaas onverminderd noodzakelijk om te werken aan het verbeteren van de rechtspositie van vrouwen in Nederland (denk bijvoorbeeld aan het voorontwerp wetsvoorstel seksuele misdrijven dat niet in lijn is met de internationale standaarden en het feit dat vrouwen nog steeds niet gelijkelijk beloond worden).
Ik zie ernaar uit om in de komende periode bij te dragen aan het werk van de VVR.”

Uitstel jaarcongres
Normaal gesproken vindt het jaarcongres van de VVR in het najaar plaats, maar dit jaar is het congres – vanwege Covid-19 – helaas uitgesteld. Het bestuur wil het congres doen plaatsvinden in het voorjaar van 2021, waarschijnlijk in april of mei. We streven naar een fysieke bijeenkomst.
Het onderwerp van het congres is: huiselijk geweld in het familierecht. Hoe wordt in scheidings- en omgangszaken omgegaan met huiselijk geweld? Hoe maken raadsmedewerkers en rechters afwegingen in zaken waarbij er sprake was van huiselijk geweld? Hoe verhoudt het recht van het kind op veiligheid zich tot zijn recht op contact met beide ouders? Valt het fenomeen van de ‘vechtscheiding’ deels te verklaren doordat er te weinig aandacht is voor (onderlinge) veiligheid van ouders en kinderen? Hoe maken raadsmedewerkers en rechters afwegingen in zaken waarbij er sprake was van huiselijk geweld? Welke gevolgen heeft het negeren van huiselijk geweld in het familierecht voor alle betrokkenen? Wat moet er gebeuren of veranderen om aandacht voor (de gevolgen van) huiselijk geweld beter te verankeren in het familierecht? Dit is een aantal vragen die tijdens het congres aan bod zullen komen.

In de aanloop naar het congres zal het bestuur proberen de discussie over dit onderwerp vast op gang te brengen door het publiceren van een of meerdere opinieartikelen over de wijze waarop er in Nederland met huiselijk geweld in het familierecht wordt omgegaan. Deze artikelen komen ook op vrouwenrecht.nl te staan. Professionals en deskundigen zullen worden benaderd voor het geven van een reactie. Doel is om aandacht voor het onderwerp te creëren en mensen die hiermee in de praktijk te maken hebben, alvast met elkaar in contact te brengen. Zo kan er op het jaarcongres een vruchtbare inhoudelijke discussie gevoerd worden over dit belangrijke en complexe thema.
Mocht u mee willen denken over de voorbereiding van het congres, input hebben voor het bestuur voor de artikelen of suggesties voor sprekers, neemt u dan gerust contact met ons op via info@vrouwenrecht.nl.

Petitie ongedocumenteerde huishoudelijk werkers
Het Schoonmaakparlement van de FNV is een petitie gestart waarin ze de Nederlandse regering oproepen om huishoudelijke werkers, ook degenen zonder geldige verblijfspapieren, dezelfde rechten te geven als andere werknemers. De VVR heeft deze petitie ondersteund en roept haar leden op dit individueel ook te doen.
De Stichting Noodhulp voor Migrant Domestic Workers kan ook nog steeds giften goed gebruiken. In een eerdere nieuwsbrief riep de VVR haar leden op via het crowdfundingsplatform te steunen. Daar is inmiddels zo’n € 17.000 verzameld. Rechtstreeks overmaken naar de Stichting kan ook: NL45TRIO 0788 9509 59.

Seks tegen de wil is ook verkrachting, NRC 6 oktober 2020
Op 7 oktober vergaderde de Tweede Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid schriftelijk over ‘zeden’. Hierbij kwam ook het wetsvoorstel seksuele misdrijven aan bod, waarin ‘seks tegen de wil’ wordt onderscheiden van verkrachting. De VVR is tegen dit kwalijke onderscheid. Nicolle Zeegers schreef er namens de VVR, samen met Willy van Berlo, Ellen Laan en Renée Römkens dit opinie artikel over. In het stuk betogen zij dat slachtoffers niet zijn geholpen met een kunstmatig onderscheid tussen onvrijwillige seks en verkrachting.

Brief aan Tweede Kamer over wetsvoorstel Wet Seksuele Misdrijven, 5 oktober 2020
Voorafgaand aan het schriftelijk overleg over zeden heeft de VVR ook een brief geschreven naar de vaste Commissie voor Justitie en Veiligheid. In de brief wordt het VVR-standpunt over het voorontwerp van het wetsvoorstel seksuele misdrijven nog eens uiteengezet. In de rubriek jurisprudentie is een analyse van jurisprudentie over verkrachtingszaken in opdracht van Amnesty International geplaatst.

Prostitutie criminaliseren gaat altijd ten koste van de sekswerkers
In september stemde de Tweede Kamer over een burgerinitiatief om het kopen van seks strafbaar te maken. Als sekswerkers dan geen vergunning hebben is de klant strafbaar. VVR-leden Marjan Wijers en Regien de Graaff benadrukken in Trouw dat criminalisering altijd ten koste gaat van sekswerkers. Het initiatief haalde geen meerderheid, maar wel onderzoekt het kabinet nu hoe andere landen omgaan met sekswerk.
Het wetsvoorstel voor het instellen van een vergunningsplicht moet nog ingediend worden. De 250 ingediende reacties bij de internetconsultatie over het voorontwerp (waaronder de VVR) behoren besproken te worden in de Memorie van Toelichting. De Raad van State is nog bezig met advisering.

Klaartje Wentholt
Kort voor het verzenden van deze nieuwsbrief bereikte de redactie het verdrietige bericht dat Klaartje Wentholt op woensdag 28 oktober 2020 is overleden. Niet onverwacht: een paar maanden geleden had zij haar jarenlange lidmaatschap beëindigd met als reden dat ze terminaal ziek was. Klaartje was senior rechter bij de Rechtbank Noord Nederland. Dat was een van de redenen voor haar om de afgelopen 10 jaar niet uitgesproken actief te zijn in de VVR.
In de jaren ’80 en ‘90 publiceerde ze volop over de rechtspositie van vrouwen, vooral in het arbeidsrecht en sociale zekerheidsrecht, onder meer in het tijdschrift Nemesis, tijdschrift over Vrouwen en Recht. In 1990 promoveerde ze aan de Rijks Universiteit Groningen op een proefschrift met de titel Arbeid en zorg, een verkenning vanuit het gelijkheidsbeginsel van de rechtspositie van werknemers met gezinsverantwoordelijkheid.