Nieuwsbrief september 2019

10 oktober: Jaarcongres VVR over meerouderschap
Het jaarlijkse congres van de Vereniging Vrouw en Recht heeft dit jaar als thema meerouderschap en meerpersoonsgezag. Recent liet het kabinet weten het advies van de Staatscommissie Herijking ouderschap niet over te nemen, maar te kiezen voor deelgezag voor meerouders. Alle reden om deze voorstellen te confronteren met de rechtspraktijk. Aan het woord komen onder meer Wilma Eusman (familierechtadvocaat en lid van de Staatscommissie), Liesbeth Groenhuijsen (pedagoge die veel betrokken wordt bij echtscheidingen waarbij de belangen van kinderen in het geding zijn), Nicoline Grijmans (familierechtadvocaat gespecialiseerd in roze ouderschap) en Ariane Hendriks (familierechtadvocaat). Het congres wordt voorgezeten door Prof. Lies Punselie (Hoogleraar Familierecht, in het bijzonder jeugdrecht  Universiteit Leiden). De middag wordt afgesloten met een gezellig buffet bij Junilokaal in Den Haag. Graag ontmoeten wij u allen op 10 oktober! Aanvang 15 uur (inloop vanaf 14.45 uur). Aanmelden kan via de website van de VVR, waar meer informatie te vinden is.

16de Algemene Ledenvergadering
Voorafgaande aan het congres vindt de 16de ALV plaats. Aanvang 13.15 uur – 14.30 uur. Voor wie zich aanmeldt zijn er broodjes en (karne)melk. De ALV stukken staan op het ledengedeelte van de website. Ze worden ook digitaal toegestuurd naar de leden.

Recente jurisprudentie
Regelmatig wordt op de website van de VVR interessante jurisprudentie geplaatst. Recent onder meer over de ontbinding van een arbeidsovereenkomst met een PGB-zorgverlener en over ‘freelancers’ die tóch in dienst bleken van een thuiszorginstelling. Deze zaken worden aangedragen door VVR-leden. Komt u ook interessante uitspraken tegen? Stuurt dan even een linkje met de betreffende uitspraak naar de webredactie dan plaatsen wij het op de website.

Vrouw en Recht gaat wobben
Mac Vijn en Leontine Bijleveld hebben voor de VVR een WOB-verzoek ingediend om alle ontwikkelingen rondom de ‘zwangere zelfstandige en CEDAW’ te gaan documenteren. De Vereniging voor Vrouw en Recht wil de historie rondom de ‘zwangere zelfstandige’ vastleggen in een publicatie. Binnenkort meer hierover op de website.

Standbeeld voor Corry Tendeloo!
Corry Tendeloo moet bekender worden. Zij was degene die in de jaren ’50 een einde maakte aan het feit dat vrouwen in overheidsdienst automatisch werden ontslagen als ze in het huwelijk traden. En Tendeloo droeg eraan bij dat het burgerlijk wetboek getrouwde vrouwen niet langer bestempelde als handelingsonbekwaam. Diverse organisaties waaronder Atria, Opzij, WomenInc, maar ook bladen zoals Vogue, Elle en Cosmopolitan willen meer aandacht voor deze relatief onbekende feministe. En dus kwam er een petitie waarin opgeroepen wordt om deze belangrijke voorvechtster van gelijkheid tussen man en vrouw met een standbeeld te eren. Ook de VVR heeft de petitie onderschreven. Met 12.673 ondertekeningen moet de petitie toch zeker wel resulteren in een prachtig standbeeld!

Oproepen
– De werkgroep asiel- en migratierecht heeft onder leiding van Tomris Mustafezade dit jaar nieuwe wind in de zeilen gekregen. Interesse in deze thematiek? Neem dan vooral contact op met de voorzitter van de werkgroep.
– Ook de werkgroep geweld tegen vrouwen heeft naar aanleiding van de bijeenkomst  over strafbaarstelling van seks zonder instemming nieuwe enthousiaste leden gekregen. Ook interesse om in deze werkgroep mee te draaien? Neem dan contact op via het mailadres van de werkgroep.
– De werkgroep sociaal en Europees recht organiseert jaarlijks ongeveer twee bijeenkomsten waarvoor sprekers op het terrein van sociaal en Europees recht worden uitgenodigd. De trekker van deze werkgroep, Anja Eleveld, zoekt geïnteresseerde VVR-leden die mee willen denken en doen om ook komend jaar weer boeiende bijeenkomsten te kunnen organiseren. Interesse? Neem contact op: werkgroep sociaal en Europees recht.
– Tot slot zoekt ook het bestuur van de VVR nog uitbreiding. Denkt u graag mee over het jaarcongres, over wobben en over andere zaken? Neem dan contact op met Leontine Bijleveld via Voorzitter VVR.