Nieuwsbrief augustus 2020

De zomervakantieperiode loopt ten eind. Het VVR-bestuur heeft niet stilgezeten sinds de vorige nieuwsbrief.Tijd voor een nieuwe met uitgevoerde én voorgenomen activiteiten, merendeels online.

ALV Digitaal 1 oktober 2020
Het is nu nog onduidelijk is of er in het najaar al VVR-bijeenkomsten kunnen plaatsvinden. Het dringend advies om zo veel mogelijk thuis te werken teneinde het risico op verspreiding van het COVID-19 virus te verminderen, is nog onverkort actueel. Toch moeten de jaarstukken van de vereniging door de ledenvergadering worden vastgesteld. Daarom heeft het bestuur besloten de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering in 2020 digitaal via video meeting te doen plaatsvinden: op donderdag 1 oktober van 16 -17 uur (met een uitloop tot 17.30). De ALV stukken zullen rond 18 september verstuurd worden. Wie zich alvast wil aanmelden kan dat doen via het contactformulier.

Congresonderwerp: huiselijk geweld en het familierecht
Het VVR congres gaat over het ingewikkelde vraagstuk van huiselijk geweld in het familierecht. Huiselijk geweld is een van de grootste geweldvraagstukken van de samenleving. Voor de erkenning van huiselijk geweld als groot maatschappelijk probleem hebben velen in de kringen van vrouw en recht zich ingespannen. Bescherming van slachtoffers, veelal vrouwen en kinderen, staat hoog op de agenda – althans officieel beleid. Dat is echter niet de ervaring van veel slachtoffers als ze verwikkeld raken in familierechtelijke procedures. Rechtspraak en hulpverlening lijken huiselijk geweld te negeren en hebben weinig oog voor (onderlinge) veiligheid van ouders en kinderen. Welke gevolgen heeft dit?
In het programma hoopt het bestuur een dialoog te bewerkstellingen tussen visies vanuit de wetenschap, de kinderbescherming, de rechterlijke macht en huiselijk geweld hulpverlening.
Omdat nu nog onzeker is wanneer fysieke bijeenkomsten plaats kunnen vinden gaat het bestuur eerst aan de slag met het benaderen van potentiële sprekers. Later zal bezien worden of het congres in 2020 of in 2021 zal plaatsvinden.
Suggesties vanuit leden zijn van harte welkom bij de werkgroep geweld tegen vrouwen.

VVR reactie voorontwerp wet seksuele misdrijven
Zoals in de mei nieuwsbrief al aangekondigd heeft de VVR een reactie geformuleerd op het voorontwerp van de wet seksuele misdrijven. Ter voorbereiding namen VVR-leden deel aan de door Amnesty International en Rutgers geïnitieerde online expertmeeting op 2 juli j.l.. De inleiding van Martine Goemans (AI), de analyse van jurisprudentie van de Hoge Raad door Katina Yiannakas (in opdracht van Amnesty International) en het verslag van de bijeenkomst, zijn op te vragen bij Bureau Clara Wichmann dat er ook bij betrokken was.

Online bijeenkomst n.a.v. GREVIO- aanbevelingen
Op 24 juni namen Sara Etty en Luna Vollebregt, VVR bestuursleden en tevens trekkers van de Werkgroep Geweld Tegen Vrouwen, deel aan een door verscheidende ministeries (Volksgezondheid Welzijn en Sport, Onderwijs Cultuur en Wetenschap en Justitie en Veiligheid) georganiseerde online bijeenkomst over gendersensitiviteit. De bijeenkomst vond plaats naar aanleiding van de publicatie van het evaluatierapport over Nederland van de Group of Experts on Action against Violence against Women and Domestic Violence (GREVIO) afgelopen januari. Partijen die aan de consultatiebijeenkomst voor het rapport of aan de schaduwrapportage hebben meegewerkt zijn uitgenodigd om tijdens de online bijeenkomst mee te denken over hoe verder te gaan met de aanbevelingen. Omdat veel van GREVIO’s aanbevelingen zijn gericht op het meer gendersensitief maken van de Nederlandse aanpak van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld stond de bijeenkomst in het teken van gendersensitiviteit. Tijdens de bijeenkomst stonden onder andere een brainstorm over gendersensitiviteit, een presentatie van Katrien de Vaan en inzichten van Aleid van den Brink, het Nederlandse lid in het GREVIO-comité, op het programma. Aan het eind van de bijeenkomst hebben de betrokken medewerkers van de ministeries toegezegd te komen met een voorstel voor het vervolg van de uitwerking van de aanbevelingen. To be continued!

Nieuwe jurisprudentie op vrouwenrecht.nl geplaatst
Getipt door een van de leden kon de webredactiehebnhe nieuwe jurisprudentie toevoegen aan de jurisprudentie database op vrouwenrecht.nl. Wie volgt?