8 december 2011 – Huishoudelijk personeel aan de orde bij begrotingsbehandeling SZW?

Huishoudelijk personeel aan de orde bij begrotingsbehandeling SZW?

8 december 2011

Begin deze week heeft de Vereniging bij de woordvoerders sociale zaken er op aangedrongen verbetering van de voorlichting over de rechtspositie van huishoudelijk personeel aan de orde te stellen bij de begrotingsbehandeling sociale zaken en werkgelegenheid volgende week. De brief is te vinden op het opiniegedeelte van deze website. De vaste commissie SZW had namelijk besloten om de brief van minister Kamp van 29 september j.l. over zijn toezeggingen tijdens het Algemeen Overleg van 15 juni (zie het betreffende nieuwsbericht) desgewenst te betrekken bij de begrotingsbehandeling.
De Vereniging dringt er verder op aan om in een vervolg algemeen overleg met de minister te spreken over de effecten van de regeling Dienstverlening aan huis en om zijn stellingname dat het zwart werken in de huishoudelijke sfeer flink is teruggedrongen cijfermatig te onderbouwen. De VVR vraagt zich af of de regeling Dienstverlening aan huis niet beter omschreven kan worden als een regeling die beoogt zwart werk in de persoonlijke dienstverlening te gedogen. De effecten van de regeling voor de alfahulpen en PGB-zorgverleners zijn aanmerkelijk, maar worden stelselmatig buiten de discussie gehouden.
De VVR vraagt voorts te bevorderen dat huishoudelijke hulpen (nanny’s en alfahulpen) op dezelfde wijze behandeld worden als politici en startende zelfstandigen waar het gaat om hun WW-herlevingsrecht na 6 maanden.
Tot slot roept de VVR op om het nieuwe ILO Verdrag Decent Work for Domestic Workers (Verdrag 189) te ratificeren.