24 september 2010 – VVR reageert op artikel in Metro

VVR reageert op artikel in Metro

24 september 2010

In het artikel “Nepaangifte vaker door losse moraal” in de Metro van 23 september j.l. wordt gesteld dat valse aangiften in zedenzaken “steeds meer” voorkomen. Rechercheurs zouden de valse aangiften kunnen herkennen doordat het vermeende slachtoffer niet steeds de gelijke verklaring aflegt maar haar verhaal verandert.

Zonder te willen ontkennen dat valse aangiften (onder meer uit angst voor de reacties van de omgeving) een probleem vormen, zouden wij toch graag enkele kritische kanttekeningen bij dit artikel plaatsen. De meeste aangiften in zedenzaken zijn wel degelijk gegrond, en het enkele feit dat verklaringen van het slachtoffer niet altijd congruent of consistent zijn impliceert niet dat de verklaringen daarmee ook vals zijn. Wisselende verklaringen kunnen immers ook het gevolg zijn van de traumatische belevenissen van het slachtoffer.

Eveneens van belang is onderzoek uit Engeland, waaruit blijkt dat sommige slachtoffers (verstandelijk beperkt of onder de invloed van alcohol of drugs) specifiek worden “getarget” door daders omdat zij kwetsbaarder zijn. Dat deze categorie slachtoffers het moeilijker vindt om een helder en duidelijk verhaal te houden bij de politie, is evident, en evenmin een teken van leugenachtigheid.

Londense politie wordt daarom ook getraind om deze kwetsbaarheid te herkennen. Wellicht zou dat voor de Nederlandse politie ook niet slecht zijn.

Tot slot: Hoogstwaarschijnlijk is het aantal zedenmisdrijven veel en veel groter dan uit de aangiften – laat staan uit de valse aangiften – zou kunnen blijken. Het zou goed zijn als de aandacht, ook van de media, uitgaat naar de moeite die slachtoffers ervaren om aangifte te doen, zoals schaamte, angst voor reacties van pleger of anderen in de omgeving van het slachtoffer – en ja – ook angst om door de politie niet geloofd te worden.