10 september 2010 – Commentaar op Kabinetsreactie CEDAW

Commentaar op Kabinetsreactie CEDAW

10 september 2010

Het Netwerk VN-Vrouwenverdrag heeft op 6 september 2010 een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de kabinetsreactie op de Concluding Observations van CEDAW, het Comité dat toezicht houdt op de uitvoering van het VN-Vrouwenverdrag.

Het Netwerk stelt dat zowel het oude als het nieuwe kabinet gehouden is de aanbevelingen van CEDAW uit te voeren. Het demissionaire kabinet wil geen voorstellen voor nieuw beleid presenteren en laat dat over aan het nieuwe kabinet. Op een aantal punten wordt expliciet nadere besluitvorming in het vooruitzicht gesteld. Bijvoorbeeld op het terrein van het naamrecht en het optreden van tegen discriminatie van vrouwen door de SGP.

Andere aanbevelingen van CEDAW negeert het kabinet. Het wil bijvoorbeeld huishoudelijk personeel geen gelijke rechten als andere werknemers geven. Het legt de aanbevelingen om een risico-analyse te maken van de voorgenomen registratieplicht van prostituees naast zich neer. Ook de urgente aanbeveling om de uit het Vrouwenverdrag voortvloeiende verplichting na te komen om betere bescherming te bieden aan alle slachtoffers van vrouwenhandel, ongeacht of ze bereid zijn medewerking te verlening aan gerechtelijke procedures, wordt genegeerd.

Het Netwerk dringt er bij de Tweede Kamer op aan spoedig met de verantwoordelijke bewindspersonen te overleggen over uitvoeren van CEDAW’s aanbevelingen. In een Bijlage levert het Netwerk Commentaar op de verschillende onderwerpen van de kabinetsreactie.
De Vereniging voor Vrouw en Recht participeert in het Netwerk VN-Vrouwenverdrag.