3 december 2009 – Loondoorbetaling voor de zieke alfahulp

Loondoorbetaling voor de zieke alfahulp

3 december 2009

De Vereniging ondersteunt, met het Proefprocessenfonds Clara Wichmann en de stichting Alphatrots, een alfahulp die geen loon doorbetaald kreeg toen ze vanwege een gebroken pols niet kon werken. Daarbij komt eerst aan de orde of de alfahulp in dienst is van de thuiszorginstelling of niet. Als de rechter de thuiszorginstelling volgt in de redenering slechts te bemiddelen, moet nog beoordeeld worden of de thuiszorginstelling, die in de praktijk het loon betaalde, daar bij ziekte opeens mee mag stoppen.
Lees meer in het persbericht van het Proefprocessenfonds.
Nadat de thuiszorginstelling verschillende malen uitstel gevraagd had, heeft op 1 december 2009 een comparitie plaatsgevonden.
De kantonrechter gaf aan dat het geschil zich niet echt leende voor een schikking. Er volgt een tweede schriftelijke ronde. Daarin mag Mac Vijn, de advocate van de alfahulp eerst reageren op 20 januari a.s. en daarna de wederpartij binnen vier weken daaarna.
Mac Vijn zal dan de beschikking van Belastingdienst en UWV over in welke gevallen de thuiszorginstelling niet als werkgever zal worden aangemerkt en nog enige stukken.

De Vereniging Vrouw en Recht vindt dat veel thuiszorginstellingen ten onrechte zeggen slechts te bemiddelen tussen de cliënt en de alfahulp.
De cliënt, de particulier, zou dan werkgever zijn, waardoor de alfahulp veel minder rechten heeft dan andere werknemers (onder andere maar zes weken loondoorbetaling bij ziekte). Het Nederlandse arbeidsrecht plaatst werknemers die bij een particulier aan huis werken op doorgaans minder dan vier dagen in een uitzonderingspositie. De Vereniging organiseerde daar al eens een studiedag over.