12 juni 2009 – Juridisch basis ontbreekt voor verbod abortuspil via huisartsen

Juridisch basis ontbreekt voor verbod abortuspil via huisartsen

12 juni 2009

De gynaecoloog Gunilla Kleiverda, de jurist Els Swaab en de directeur van Women on Waves, Rebecca Gomperts betogen vandaag in het NJB dat de juridische basis ontbreekt om huisartsen nog langer de toegang tot de abortuspil te ontzeggen om vrouwen een medicamenteuze overtijdbehandeling te geven.
Bij Besluit van 18 mei 2009 (Stbl. 230) is het Besluit Afbreking Zwangerschap (BAZ) gewijzigd. De auteurs stellen dat deze aanpassing van de BAZ alleen een politiek en publicitair doel dient, namelijk het verbloemen van het feit dat het kabinet er niet in geslaagd is de overtijdbehandeling onder de Wet Afbreking Zwangerschap te brengen.
De stellingname van het kabinet dat de overtijdbehandeling alleen plaats mag hebben in een kliniek of ziekenhuis met een vergunning voor het verrichten van abortus, is juridisch niet houdbaar.De overtijdbehandeling valt niet onder de abortuswet, noch onder het Wetboek van Strafrecht, zo valt te concluderen uit deze juridische analyse. Pas als een zwangerschap meer dan 16 dagen over tijd is, zijn deze wetten van toepassing.
Zie ook het persbericht van Women on Waves