26 oktober 2007 – Proefprocessenfonds wel in hoger beroep tegen de Staat

 

Proefprocessenfonds wel in hoger beroep tegen de Staat

26 oktober 2007

De Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann verwelkomt het door het Proefprocessenfonds Clara Wichmann ingestelde hoger beroep in de procedure tegen de Staat inzake de zwangerschapsuitkering voor zelfstandig werkende vrouwen (zie hier het persbericht van het fonds).
Dat in ieder geval een van de zeven individuele vrouwen in deze zaak zich daarbij aansluit is ook goed nieuws. Daarmee worden ook voor het Hof de individuele consequenties zichtbaar.
Volgens de Vereniging is het hoger beroep om een aantal redenen belangrijk. De aangekondigde nieuwe voorziening (zie eerder nieuwsbericht) zal niet voorzien in terugwerkende kracht voor wie zwanger was tussen de afschaffing van de WAZ en de start van de nieuwe regeling. De rechtbank vond voorts dat art. 11 van het VN-Vrouwenverdrag zich niet uitstrekt tot alle werkende vrouwen en dat geen rechtstreekse werking behoeft te worden toegekend aan het Verdrag. Dit zijn naar de mening van de Vereniging dermate principiƫle punten dat de hoogste rechter zich daarover dient uit te spreken. Zie het standpunt van de Vereniging.
Dat de FNV niet meer mee doet en evenmin bereid is hoger beroep voor de gedupeerde bondsleden te bekostigen is uiterst teleurstellend. Nu draait het Proefprocessenfonds op voor alle kosten, ook van de vrouwen die zelf wel hoger beroep wilden instellen. Hopelijk slaagt het Proefprocessenfonds om extra donateurs te werven voor financiering van deze principiƫle procedure.