26 juli 2007 – Rechter: geen plicht tot wettelijk verlof zwangere zelfstandigen

 

Rechter: geen plicht tot wettelijk verlof zwangere zelfstandigen

26 juli 2007
De afschaffing van de zwangerschapsuitkering voor zelfstandig werkende vrouwen is niet in strijd met internationale verplichtingen. Dit oordeelde de Haagse rechtbank op woensdag 25 juli 2007. Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann spande samen met de FNV en zeven gedupeerde bondsleden een procedure aan tegen de staat om compensatie te eisen. De rechtbank wees dit af. Een hoger beroep ligt in de rede, volgens de Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann. Zie hier de visie van de Vereniging op de uitspraak.
Het proefprocessenfonds benadrukte in een eerste reactie de noodzaak van een hoger beroep: er is geen recht gedaan aan de juridische argumentatie van de eisers. Bovendien heeft de politiek een te korte spanningsboog. Lees hier de reactie van het proefprocessenfonds .
De FNV legde juist in een eerste reactie de nadruk op de noodzaak tot snelle politieke actie. Er is namelijk een kamermeerderheid om op een of andere wijze een nieuwe publieke regeling voor zwangerschapsverlof voor zelfstandig werkende vrouwen te maken. Zie de reactie van de FNV .