15e Algemene Ledenvergadering 18 oktober 2018

Tijd: donderdag 18 oktober 2018, 13.15 – 14.30
Plaats: De Stijlkamer, Janskerkhof 1-3 3512 BK Utrecht

CONCEPT Verslag

Welkom en opening

Aanwezig: 7 leden

Voorzitter Leontine Bijleveld opent de vergadering. Zij meldt dat er helaas vele afmeldingen zijn wegens ziekte: Eva Cremers, Sara Etty, Ines Orobio de Castro.

Mieke van den Bergh komt wat later.

Afmeldingen wegens verhindering: Kees Flinterman, Mac Vijn, Marjan Wijers en Joke Swiebel. Hester Jansen en Luna Vollebregt, beide kandidaten voor het bestuur, zijn in het buitenland en kunnen niet aanwezig zijn.

De voorzitter memoreert dat erelid Eva Cremers de stukken heeft doorgenomen en is tevreden met de toekomstplannen en de andere stukken.

(1)

Het verslag van de 14e ALV op 23 november 2017 wordt met inachtneming van verbetering van enkele spellingsfouten vastgesteld.

(2)

Naar aanleiding van het jaarverslag november 2017 – september 2018 werd de vraag gesteld, hoe het nu staat met de samenwerking met de PPF. Dit wordt toegelicht. De VVR richt zich vooral op praktische samenwerking bij het organiseren van activiteiten. Zo is er op voorstel van de VVR een gezamenlijk georganiseerde bijeenkomst geweest over me#too. Deze bijeenkomst wordt genoemd in het jaarverslag; een inhoudelijk verslag (studenten via het PPF) is nog in bewerking. De VVR heeft voorgesteld om meer gezamenlijke activiteiten te organiseren. Op dit voorstel is zijdens de PPF nog geen reactie gekomen.

Ook werd de vraag gesteld of de VVR aanwezig is geweest bij de presentatie van het onderzoek over huwelijkse gevangenschap van de Universiteit van Maastricht – 13 september in Utrecht onder de titel Gevangen in een huwelijk: recht, religie en praktijk. De VVR is destijds uit het samenwerkingsverband gestapt omdat het voor ons als vrijwilligersorganisatie veel te bewerkelijk werd. Eerder was FFF er al uit gestapt wegens samenwerkingsproblemen.

De VVR was niet uitgenodigd voor 13 september, zodat we niet aanwezig waren. De Voorzitter heeft de onderzoeken wel gelezen. De standpunten van FFF zijn in feite wetenschappelijk bevestigd. Het Proefprocessenfonds is wel bij het onderzoek betrokken gebleven, maar er zijn nauwelijks cases gevonden om te procederen, zodat hiermee niet verder wordt gegaan.

Luna Vollebregt heeft zich aangemeld als kandidaat om Facebook over te nemen van Joke Swiebel. Luna is al aangemeld voor de FB pagina.

Ines Orobio de Castro verzorgt tot nu toe Twitter. Hester Jansen wordt medebeheerder.

Er komen gemiddeld ongeveer 1000 bezoekers per maand op onze website, de meesten via zoekmachines. Het bestuur is tevreden over het aantal bezoekers.

De links in het jaarverslag zijn handig om de onderliggende stukken te raadplegen.

Het jaarverslag wordt vastgesteld.

(3)

Bij de bespreking van de jaarrekening met toelichting en verslag kascommissie wordt opgemerkt, dat het goed is, dat het bestuur binnen de begroting is gebleven en dat we zelfs met een kleine plus zijn geëindigd. Er wordt zeer zuinig omgesprongen met bestuurskosten, echter op de bijeenkomsten wordt niet bezuinigd. Het streven is, om het bedrag van de begroting daadwerkelijk te besteden. De kascommissie was tevreden.

De jaarrekening wordt goedgekeurd en het bestuur wordt decharge verleend.

De kascommissieleden Mac Vijn en Ines Orobio de Castro zijn beiden in 2017 benoemd, in principe voor twee jaar. Mac Vijn is principieel voorstander van niet gelijktijdig aftreden van de kascommissie en is daarom aftreden. Zij wil alleen reserve zijn voor het geval Ines Orobio de Castro verhinderd is. Leo Klijn is bij acclamatie benoemd als nieuw kascommissielid voor twee jaar. Kascommissieleden zijn dus: Ines Orobio de Castro, Leo Klijn en reserve Mac Vijn.

(4)

De benoeming van de nieuwe bestuursleden Mieke van den Bergh, Hester Jansen en Luna Vollebregt is bij acclamatie goedgekeurd. De leden steunen de benoeming en wensen hen veel succes. Nieuwe taken worden opgepakt. Hester zal zich gaan bezighouden met het maken van een nieuwe folder, Luna houdt zich bezig met FaceBook.

(5)

Het jaarplan 2018/2019 is ambitieus. Fijn is, dat we een enthousiast lid hebben gekregen die de werkgroep migratierecht weer nieuw leven wil inblazen.

Eind oktober zal het bestuur de schaduwrapportage over het Verdrag van Istanbul ondertekenen en naar GREVIO sturen. In maart 2019 zal een delegatie van GREVIO een bezoek brengen aan Nederland. De VVR zal daarbij present zijn.

Het jaarplan wordt goedgekeurd.

(6)

In de begroting 2019 met toelichting wordt weer een (klein) tekort begroot. De VVR vindt het belangrijk, dat de corebusiness van de VVR, de werkgroepen, studiebijeenkomsten en het lobbywerk onverminderd kunnen doorgaan. Als er bezuinigd wordt is dat op de kosten van vergaderruimte en locaties voor bijeenkomsten.

De begroting wordt vastgesteld.

Sluiting

Het scheidend bestuurslid Marina van de Vijver wordt bedankt voor haar inzet. Zij blijft zich voor de VVR bezig houden met de nieuwe alimentatiewetgeving.

Aansluitend vindt vanaf 14.45 het symposium “Mediation bij genderongelijkheid en geweld tegen vrouwen? “ plaats.