3 december 2012 – Onvoldoende aanpak huiselijk geweld en te weinig bescherming voor…

Onvoldoende aanpak huiselijk geweld en te weinig bescherming voor slachtoffers van vrouwenhandel

3 december 2012

PERSBERICHT Netwerk VN-Vrouwenverdrag

Onvoldoende aanpak huiselijk geweld en te weinig bescherming voor slachtoffers van vrouwenhandel

Het Nederlandse beleid inzake huiselijk geweld en vrouwenhandel schiet te kort. De regering heeft onvoldoende uitvoering gegeven aan de dwingende aanbevelingen van het Vrouwenrechtencomité. Al in juli 2013 moet gerapporteerd worden welke verbeteringen in gang zijn gezet.
Dit was de boodschap van Violeta Neubauer, lid van het toezichthoudend Comité op het VN-Vrouwenverdrag, op een door het Netwerk VN-Vrouwenverdrag, Vluchtelingen-Organisaties Nederland en de Vereniging voor Vrouw en Recht georganiseerde publieksbijeenkomst in Nieuwspoort in Den Haag op 29 november.

Nederland moet elke vier jaar rapporteren over de uitvoering van het VN-Vrouwenverdrag. Het Verdragscomité heeft in 2010 diverse aanbevelingen ter verbetering geformuleerd en Nederland opgedragen tussentijds, in 2012, te rapporteren over het beleid inzake huiselijk geweld en vrouwenhandel. Dit heeft de Nederlandse regering in maart van dit jaar gedaan (Kamerstuk 28345 nr 123). Onlangs heeft het toezichthoudend Comité van het Vrouwen-verdrag de regeringsrapportage behandeld. Per brief is de regering van de bevindingen op de hoogte gesteld (Brief CEDAW aan Nederlandse regering november 2012).

Violeta Neubauer, lid van het Comité, gaf op de bijeenkomst een toelichting op de conclusies en de betekenis daarvan voor het Nederlandse beleid inzake huiselijk geweld en vrouwenhandel. De (voorgenomen) maatregelen vertonen te weinig samenhang en de formulering van een Nationaal Actieplan tegen Huiselijke Geweld laat veel te lang op zich wachten. Met betrekking tot bestrijding van vrouwenhandel stelt het regeringsbeleid opvangorganisaties onvoldoende in de gelegenheid slachtoffers van mensenhandel (o.a. in vreemdelingendetentie) te identificeren en te begeleiden. Alle slachtoffers moeten bescherming krijgen onafhankelijk van hun bereidheid mee te werken aan opsporing en vervolging van de daders.
Om te voorkomen dat de regering pas bij de volgende periodieke rapportage in 2014 gaat nadenken over uitvoering van de aanbevelingen heeft het Comité besloten tot het ongebruikelijke verzoek om een tweede tussenrapportage.
Het Netwerk VN-Vrouwenverdrag, een samenwerkingsverband van Nederlandse mensen-rechten- en vrouwenorganisaties, heeft de bewindspersonen Veiligheid en Justitie verzocht om nader overleg over de uitvoering van de aanbevelingen inzake huiselijk geweld en vrouwenhandel, waarvan beleidsintensifering is opgenomen in het regeeraccoord.
.
Meer informatie:
VN-Vrouwenverdrag, het verdragscomité en het Netwerk VN-Vrouwenverdrag: Leontine Bijleveld (voorzitter Netwerk VN-Vrouwenverdrag) 0517-579011
Het Nederlandse beleid huiselijk geweld: Nonja Meintser (MOVISIE) – n.meintser@movisie.nl
Het Nederlandse beleid vrouwenhandel: Machteld Busz (Fairwork) – m.busz@fairwork.nu