Leiden, 7 juni 2011. De VVR vreest dat de arbeidsmarktparticipatie van vrouwen verder onder druk komt te staan door het uitblijven van concrete, effectieve stimuleringsmaatregelen. Ook de voorgestelde bezuinigingen op de kinderopvang moeten van tafel.

Woensdag 8 juni 2011 wordt in de Tweede Kamer gesproken over de Emancipatienota 2011-2015. De Vereniging voor Vrouw en Recht (VVR) heeft een reactie gestuurd op de emancipatienota aan de vaste Kamercommissie voor OC&W.

De VVR vindt de Emancipatienota veel te weinig ambitieus. Deze bevat weinig concrete plannen om de (arbeidsmarkt)positie van vrouwen daadwerkelijk te verbeteren. Dit is verontrustend, vooral omdat uit de onlangs verschenen emancipatiemonitor blijkt dat de doelstellingen van het kabinet niet zijn gehaald. Slechts 60% van de vrouwen in Nederland is actief op de arbeidsmarkt. Meer dan de helft (58%) van de vrouwen is niet economisch zelfstandig.

De VVR vraagt aandacht voor drie specifieke onderwerpen.

-1 Meer steun voor laagopgeleide vrouwen

De VVR pleit voor een effectief stimuleringsbeleid, vastgelegd in een (middel)langetermijnvisie, zodat laag opgeleide vrouwen reële kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Deze vrouwen werken minder dan gemiddeld en bij weinigen is sprake van economische zelfstandigheid. Aanzetten om op ‘eigen kracht’ te gaan participeren op de arbeidsmarkt, zoals het kabinet wil, schiet te kort. Zeker nu wordt bezuinigd op de bestaande voorwaardenscheppende voorzieningen, zoals gesubsidieerde leertrajecten, ervaringsbanen en kinderopvangtoeslag.

-2 Geen bezuinigingen op kinderopvang

De VVR pleit ervoor de (voorgenomen) bezuinigingsmaatregelen niet uit te voeren. Deze week zijn zelfs opnieuw bezuinigingsmaatregelen aangekondigd, bovenop twee voorgaande bezuinigingsrondes. Dit bezuinigingsbeleid is strijdig met het kabinetsbeleid om de arbeidsparticipatie van vrouwen juist te stimuleren. De ervaring leert dat vrouwen zich terugtrekken van de arbeidsmarkt als de kinderopvang te duur wordt.

-3 Gevolg geven aan VN-Vrouwenverdrag

Nederland is als verdragspartij gehouden het VN-Vrouwenverdrag te implementeren en de aanbevelingen van het toezichthoudend comité (CEDAW) uit te voeren. Beleidsvoorstellen om de meest recente aanbevelingen van CEDAW uit te voeren, ontbreken. Ook in de Emancipatienota wordt hierop niet concreet ingegaan. De VVR sluit zich daarom aan bij het dringende verzoek van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag om het kabinet een overzicht te laten opstellen met concrete beleidsvoornemens naar aanleiding van de aanbevelingen van CEDAW.


Nadere informatie te verkrijgen bij: Leontine Bijleveld, Vereniging voor Vrouw en Recht Tel: 06-29548029 / 051-7579011 – E-mail: l.w.bijleveld@xs4all.nl www.vrouwenrecht.nl