PERSBERICHT, 21 januari 2011 REGISTRATIEPLICHT PROSTITUEES IN STRIJD MET DE WET

Onderzoek van de Vereniging Vrouw en Recht (VVR) toont aan dat de invoering van een registratieplicht voor prostituees strijdig is met de wet. Bovendien heeft verplichte registratie ongewenste effecten. Het leidt tot minder zicht op de prostitutiebranche in plaats van meer, de bereikbaarheid van prostituees voor hulpverlening en gezondheidszorg vermindert en de kwetsbaarheid van prostituees voor dwang en uitbuiting neemt toe. De VVR doet een dringend beroep op de Tweede Kamer om niet in te stemmen met het wetsvoorstel.

In week 4 (25-27 januari 2011) behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel regulering prostitutie. Onderdeel is de invoering van een landelijke registratieplicht voor prostituees. Prostituees moeten zich elke drie jaar melden bij een gemeenteambtenaar om zich te laten registreren. Hun gegevens worden opgenomen in een landelijk register. Doen ze dit niet, dan worden ze strafbaar, net als hun klanten. Doel is meer zicht en grip te krijgen op de seksbranche en misstanden tegen te gaan.

De VVR concludeert op basis van een juridische analyse die zij heeft laten uitvoeren, dat de invoering van een registratieplicht strijdig is met de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP). Volgens de wet is registratie van gegevens over het seksuele leven verboden en het belang van registratie weegt niet op tegen de inbreuk die het maakt op de privacy. Bovendien voldoet het wetsvoorstel niet aan de strenge eisen die de WBP stelt aan passende waarborgen ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer

De registratieplicht draagt ook niet bij aan het tegengaan van misstanden in de seksbranche. Het ontbreekt immers niet aan signalen van misstanden, zoals vrouwenhandel, maar aan capaciteit bij de politie en problemen bij het verkrijgen van voldoende bewijs. Ook gemeenten en de KLPD hebben hierop gewezen. Verder tast registratie de privacy van prostituees in ernstige mate aan met als gevolg een vlucht in de illegaliteit. Zij worden immers direct herkenbaar door de plicht om een pasje met foto te laten zien. Dat geeft kwaadwillende klanten of anderen een middel om dwang uit te oefenen op de prostituee als zij niet doet wat men wil.

De VVR is daarom van mening dat de registratieplicht uit het wetsvoorstel moet. In ieder geval is nader advies van het College Bescherming Persoonsgegevens nodig en nader onderzoek naar de effecten. Dit laatste heeft ook het toezichthoudend comité op het VN Vrouwenverdrag recent aanbevolen.

Een samenvatting van het onderzoek is [via deze link naar de website van de VVR](/ te lezen.


Nadere informatie is te verkrijgen bij: mr. M.M. van der Burg, Voorzitter VVR (tel: 06-22987711; e-mail: mmvanderburg@hotmail.com) drs. mr. M. Wijers, Bestuurslid VVR (tel: 06-30546012; e-mail: m.wijers@hetnet.nl)