12 april 2010 – VVR verheugd over SGP-uitspraak Hoge Raad

VVR verheugd over SGP-uitspraak Hoge Raad

12 april 2010

De VVR heeft heden een persbericht doen uitgaan, waarvan de tekst hieronder volgt. Het persbericht van het Proefprocessenfonds Clara Wichmann, een van de eisende partijen, staat op hun website.
De Vereniging voor Vrouw en Recht is verheugd over de uitspraak van de Hoge Raad dat de SGP vrouwen niet mag uitsluiten van kandidatenlijsten voor de verkiezingen voor openbaar gekozen lichamen. Hiermee komt een eind aan het gedoogbeleid van de rijksoverheid ten aanzien van het standpunt van de SGP dat vrouwen geen passief kiesrecht kunnen krijgen. Een situatie die in strijd is met door Nederland goedgekeurde internationale verdragen, waaronder het VN-Vrouwenverdrag, en die niet past in een democratische rechtsstaat.

Een van de grondbeginselen in de democratie is het recht van mannen en vrouwen om te kunnen kiezen en om gekozen te kunnen worden in algemeen vertegenwoordigende politieke organen. Ieder politieke partij mag haar standpunten uitdragen, maar vrouwen het recht onthouden volledig deel te nemen aan verkiezingen is een aantasting van een democratisch recht. Dit staat los van het feit of vrouwen van dit recht ook gebruik maken.

Het VN-Vrouwenverdrag bepaalt in artikel 7 dat de Staat verplicht is alle passende maatregelen te nemen om discriminatie in het politieke en openbare leven uit te bannen. Deze verplichting behelst onder meer het verzekeren aan vrouwen van het recht om verkiesbaar te zijn in openbare vertegenwoordigende lichamen. Nederland heeft met het goedkeuren van de verdrag in 1991 deze verplichting op zich genomen. Al jaren – laatstelijk in februari jl. – heeft het toezichthoudend comité (het CEDAW-comité) Nederland er met klem op gewezen een einde te maken aan de gedoogsituatie. Deze terechtwijzingen zijn steeds genegeerd.

De VVR is verder zeer verheugd over de HR-uitspraak nu deze bevestigt dat individuen en belangenorganisaties rechtstreeks een beroep kunnen doen op artikel 7 Vrouwenverdrag tegen de Staat in geval van nalatigheid.
De VVR dringter bij de regering op korte termijn met effectieve maatregelen te komen die ervoor te zorgen dat de SGP het passief kiesrecht aan SGP-vrouwen ook daadwerkelijk toekent.