16 augustus 2009 – Zorgplicht universiteit voor zwangere student

Zorgplicht universiteit voor zwangere student

16 augustus 2009

De Commissie Gelijke Behandeling heeft op 29 juli 2009 geoordeeld dat een universiteit verboden onderscheid op grond van geslacht heeft gemaakt door het verzoek van een zwangere student om een herkansing voor een tentamen af te wijzen.

De student kon vanwege haar zwangerschap niet deelnemen aan de herkansing van het laatste tentamen van haar bacheloropleiding. Door het verzoek af te wijzen heeft de universiteit geen rekening gehouden met zwangerschap als eigensoortige seksegebonden omstandigheid. Hierdoor heeft de universiteit verboden onderscheid op grond van geslacht gemaakt.

Met het oordeel wordt duidelijk dat universiteiten en andere onderwijsinstellingen ten aanzien van zwangere studenten een bijzondere zorgplicht hebben. Als zij onvoldoende rekening houden met zwangerschap als bijzondere omstandigheid, maken zij onderscheid op grond van geslacht, zoals dat in de gelijkebehandelingswetgeving is verboden.

Naast de minister van onderwijs zijn alle universiteiten en hogescholen zijn van het oordeel in kennis gesteld. Dat moet ertoe leiden dat universiteiten en hogescholen die zich nog onvoldoende bewust zijn van hun bijzondere zorgplicht bij zwangerschap van studenten, passende maatregelen kunnen nemen rondom de afwikkeling van tentamens en examens. De uitspraak is in de rubriek jurisprudentie geplaatst.