1 april 2008 – Pleidooi voor een uitkering voor alle zwangere zelfstandigen

 

Pleidooi voor een uitkering voor alle zwangere zelfstandigen

1 april 2008

Alle zelfstandig werkende vrouwen die vanaf augustus 2004 zwanger zijn geworden horen een zwangerschaps- en bevallingsuitkering te krijgen. Dit heeft de Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann aan de Tweede Kamer geschreven. Op 2 april a.s. stellen de tweede kamerfracties hun vragen aan minister Donner over zijn voorstel Wet zwangerschaps- en bevallingsuitkering zelfstandigen.

Herinvoering betaald zwangerschapsverlof
Minister Donner heeft voorgesteld het betaalde zwangerschaps- en bevallingsverlof voor zelfstandig werkende vrouwen opnieuw in te voeren. Zijn voorganger De Geus had dit opgeheven per augustus 2004 met de afschaffing van de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen (WAZ).
Donner wil alleen vrouwen die zwanger zijn op de invoeringsdatum recht op een betaald verlof van 16 weken geven. Beoogde invoeringsdatum is 1 juli 2008.

15.000 à  20.000 vrouwen gedupeerd
Het is onredelijk om de 15.000 à  20.000 zelfstandig werkende vrouwen die vanaf augustus 2004 zwanger zijn geworden niet (gedeeltelijk) te compenseren voor de inkomensschade die het krijgen van een kind met zich meebrengt. Vrouw en Recht wijst er op dat de minister geen enkel argument voor herinvoering van het betaalde zwangerschapsverlof heeft aangedragen dat niet reeds bekend was ten tijde van de afschaffing. Vele gedupeerde vrouwen hebben wel jarenlang premie voor de WAZ betaald zonder een uitkering te krijgen, omdat de WAZ was afgeschaft. Extra zuur voor deze vrouwen is dat de vanaf 1 juli 2008 zelfstandig werkende vrouwen zonder premie te betalen recht krijgen op betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof. Donner stelt voor de uitkering uit algemene middelen te bekostigen.

Hier vindt u de brief van de Vereniging voor Vrouw en Recht
Hier vindt u informatie van het Ministerie van Sociale Zaken