3 december 2007 – Proefprocessenfonds Clara Wichmann in hoger beroep voor borstkankerscreening 75+

Proefprocessenfonds Clara Wichmann in hoger beroep voor borstkankerscreening 75+

3 december 2007
Ook vrouwen die ouder dan 75 zijn, moeten recht krijgen op preventief borstkanker-onderzoek. Om dat te bewerkstelligen gaat het Proefprocessenfonds Clara Wichmann samen met drie dames van 75+ in hoger beroep tegen de Staat. Ook de BorstkankerVereniging Nederland zal zich voegen in dit proces. Het hoger beroep is op 27 november aan de Staat betekend.
Oudere vrouwen mogen niet langer gediscrimineerd worden bij het preventieve Bevolkingsonderzoek Borstkanker (ook wel BOB). Juist bij oudere vrouwen is het opsporen van borstkanker relatief gemakkelijk en is borstkanker relatief goed te behandelen. Op dit moment sterven jaarlijks enkele honderden oudere vrouwen onnodig aan borstkanker die uitgezaaid is. Het Clara Wichmann Fonds en de andere individuele eiseressen vinden uitsluiting van het bevolkingsonderzoek daarom onrechtmatig.
Op 19 oktober diende het kort geding van het Proefprocessenfonds Clara Wichmann c.s. tegen de Staat. In de uitspraak van 30 oktober liet de rechter weten dat leeftijdsonderscheid bij bevolkingsonderzoek in principe onrechtmatig is. Volgens de rechter was er echter té weinig wetenschappelijk bewijs dat het borstkankeronderzoek voor oudere vrouwen nuttig is. In hoger beroep willen de eiseressen de rechter ervan overtuigen dat daar wél bewijs voor is. De uitspraak is te vinden op www.rechtspraak.nl onder LJ-nummer BB6695. (tekst: persbericht proefprocessenfonds Clara Wichmann)