21 juni 2007 – Pleidooi in proces zwangerschapsuitkeringen zelfstandigen

Pleidooi in proces zwangerschapsuitkeringen zelfstandigen

21 juni 2007
Op maandag 18 juni is pleidooi gehouden in het proefproces tegen de Staat der Nederlanden over de afschaffing van de zwangerschaps- en bevallingsuitkering van zelfstandig werkende vrouwen. Het vonnis wordt op 25 juli gewezen.
De procedure loopt al geruime tijd bij Rechtbank Den Haag. Er is pleidooi gevraagd om recente ontwikkelingen naar voren te kunnen brengen. Heel belangrijk zijn de uitspraken van het CEDAW. Het CEDAW heeft in februari 2007 geoordeeld dat Nederland de publieke zwangerschaps- en bevallingsuitkering opnieuw moet invoeren omdat de afschaffing in strijd is met artikel 11 lid 2 onderdeel b Vrouwenverdrag. In 2006 had het CEDAW al bepaald dat zelfstandigen onder de personele werkingssfeer van deze bepaling vallen. De rechter heeft de landsadvocaat heel kritisch bevraagd over de naleving van het Vrouwenverdrag.

Miek Greebe van Bosch en Ruiter Advocaten te Amsterdam treedt namens de FNV, het Proefprocessenfonds Clara Wichmann en 7 individueel belanghebbenden op als advocaat. Eva Cremers is als deskundige bij de procedure betrokken. De pleitnotitie is hier opgenomen.