Jurisprudentie betreffende demonstraties bij abortusklinieken

 1. Maart 2019.
  Stirezo bij abortuskliniek Roermond. Demonstratierecht niet onevenredig beperkt door aanwijzing dat openbare manifestatie niet voor de deur van de abortuskliniek mag plaatsvinden maar aan de westzijde van de straat waar de kliniek gevestigd is.
  Kort geding. Stirezo vs Burgemeester. Maandelijkse demonstraties Abortuskliniek derde partij. ECLI:NL:RBLIM:2019:2138
 2. Juli 2020
  Rechtbank Haarlem: beperkende maatregelen bij Bloemenhovekliniek toegestaan.
  ECLI:NL:RBNHO:2020:5579. Zie jurisprudentierubriek vrouwenrecht.nl.
 3. Januari 2021
  Rechtbank Rotterdam
  Strafoplegging 150 dagen gevangenisstraf bedreiging medewerkers abortusklinieken. ECLI:NL:RBROT:2021:181
 4. April 2021
  Stichting Schreeuw om leven vs burgemeester Almere
  Burgemeester heeft beperkingen opgelegd voor organiseren van wekelijkse betogingen (2 ochtenden met twee personen) bij de abortus kliniek: alleen flyers uitdelen, niet bezoekers en personeel aanspreken of volgen. Bezwaar hiertegen gemaakt. Tevens verzocht voorlopige voorziening. Abortuskliniek derde partij.
  Voorzieningenrechter: geen bezwaar gemaakt tegen beperking dat bezoekers/personeel niet gevolgd mag worden. Betoging incl. aanspreken van bezoekers kliniek valt onder bescherming van meningsuiting art. 10 EVRM en 11 EVRM (vrijheid van betoging). Burgemeester heeft de beperkingen ondeugdelijk gemotiveerd, geen sprake van reële vrees voor wanordelijkheden. Advies politie geen beperkingen omdat betogingen al jaren plaatsvinden, geen noemenswaardige incidenten. Algemene stelling dat bezoekers zich geïntimideerd voelen onvoldoende; niet gebleken dat bezoekers in toegang tot kliniek worden belemmerd. Zwaar weegt bovendien dat de burgemeester de betogingen jarenlang heeft toegestaan.
  Beperkingen geschorst tot zes weken na beslissing op bezwaar. ECLI:NL:RBMNE:2021:1436

 5. Augustus 2022
  Vereniging Jezus Leeft vs burgemeester gemeente Utrecht
  Aankondiging demonstratie voor Vreelinghuis (ambulance met drie demonstraten) mei 2021. Voorschrift burgemeester locatie demonstratie laad-losplaats 70 m. verderop. Geen hand op hand uitreiking flyers i.v.m. 1,5 m.
  Bezwaarschrift afgewezen (okt. 2021), beroep ingesteld.
  Procesbelang vereniging erkend m.h.o. toekomstige demonstraties.
  Bestreden besluit ondeugdelijk gemotiveerd. Burgemeester heeft niet duidelijk gemaakt waarom andere locatie, tegenover Vreelinghuis, tot gevaarlijke situatie zou leiden (verkeer en 1,5 m.). Nieuw besluit noodzakelijk (6 weken). Advies tot overleg. ECLI:NL:RBMNE:2022:3095