VVR Congres over Femicide

Datum: 16 november 2023

Tijd: 10.00 - 12.45

Locatie: Utrecht, Kaffeetaria

De Vereniging Vrouw en Recht ‘Clara Wichmann’ organiseert op donderdag 16 november a.s. een congres met als thema femicide. Onder leiding van dagvoorzitter mr. drs. Margreet de Boer gaan sprekers met een diverse professionele achtergrond (wetenschap, advocatuur, Openbaar Ministerie) met elkaar in gesprek over femicide.

Femicide wordt in Nederland doorgaans als synoniem gebruikt voor het doden van een vrouw door haar (ex-) partner). Het is het afgelopen jaar meer in de belangstelling komen te staan. De VVR heeft de indruk dat in de berichtgeving en in de discussie over dit onderwerp de rol van dwingende controle (coercive control) bij femicide onderbelicht blijft. Terwijl het beter onderkennen en bestrijden van deze vorm van gendergerelateerd geweld cruciaal is voor het verminderen van het aantal moorden op vrouwen door hun (ex-)partner. De VVR wil op het congres femicide nadrukkelijk in de context van coercive control behandelen, met als doel om kennis over zowel femicide als coercive control te vergroten.

Het congres wordt gehouden in de Vredenburgzaal van Kaffeetaria in Utrecht (Saffierlaan 10). De lokatie is goed bereikbaar met zowel openbaar vervoer als per auto. Het congres begint om 10.00 uur en duurt tot 12.45 uur, met na afloop gelegenheid tot lunch voor wie zich daarvoor heeft aangemeld. Inloop vanaf 9.30 uur.

Deelname is gratis voor VVR-leden en kost € 25 voor niet-leden (studenten € 10). Wie lid wordt kan ook gratis deelnemen. Aanmelden is noodzakelijk; dat kan via het contactformulier op vrouwenrecht.nl.