VVR Congres over Femicide

Datum: 16 november 2023

Tijd: 10.00 - 13.00

Locatie: Utrecht, Kaffeetaria

De Vereniging Vrouw en Recht ‘Clara Wichmann’ organiseert op donderdagochtend 16 november a.s. een congres met als thema femicide.

Het congres van 16 november a.s. is VOLGEBOEKT. U kunt zich nog aanmelden voor een plek op de wachtlijst via het contactformulier op vrouwenrecht.nl. Vallen er deelnemers af, dan zullen we u berichten dat u alsnog kunt komen.Wie zich tijdig had aangemeld zullen we op het hart drukken onverhoopte verhindering z.s.m. aan ons door te geven.

Femicide wordt in Nederland doorgaans als synoniem gebruikt voor het doden van een vrouw door haar (ex-) partner). Het is het afgelopen jaar meer in de belangstelling komen te staan. De VVR heeft de indruk dat in de berichtgeving en in de discussie over dit onderwerp de rol van dwingende controle (coercive control) bij femicide onderbelicht blijft. Terwijl het beter onderkennen en bestrijden van deze vorm van gendergerelateerd geweld cruciaal is voor het verminderen van het aantal moorden op vrouwen door hun (ex-)partner. De VVR wil op het congres femicide nadrukkelijk in de context van coercive control behandelen, met als doel om kennis over zowel femicide als coercive control te vergroten.

Sprekers zijn emeritus hoogleraar gendergerelateerd geweld Renée Römkens, officieren van justitie Berte van Heemst en Judith van Schoonderwoerd den Bezemer-Wolters, hoogleraar forensische geneeskunde Wilma Duijst en familierechtadvocaat Ine Avontuur. In het afsluitende panel gaan zij onder leiding van dagvoorzitter mr. drs. Margreet de Boer met elkaar in gesprek. Ook Nelleke Westerveld (senior projectleider sociale veiligheid bij Movisie) neemt deel aan dit panel.

Het programma vindt u hier.

Het congres wordt gehouden in de Vredenburgzaal van Kaffeetaria in Utrecht (Saffierlaan 10). De lokatie is goed bereikbaar met zowel openbaar vervoer als per auto. Het congres begint om 10.00 uur en duurt tot 13 uur, met na afloop gelegenheid tot lunch voor wie zich daarvoor heeft aangemeld. Inloop vanaf 9.30 uur.

Deelname is gratis voor VVR-leden en kost € 25 voor niet-leden (studenten € 10), inclusief lunch. Wie lid wordt kan eveneens gratis deelnemen. Aanmelden is noodzakelijk; dat kan via het contactformulier op vrouwenrecht.nl.