Beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen

Datum: 23 april 2019

Tijd: 18.30-20.30

Locatie: Law Hub, Nieuwe Achtergracht 164 Amsterdam REC A BG

Vrouwen verdienen in Nederland gemiddeld 18,5% minder dan mannen, zo blijkt uit een onderzoek uit 2012. Daarmee is het beloningsverschil m/v in Nederland hoger dan in de meeste andere EU-landen.

Marlies Vegter vertelt over haar juridisch onderzoek naar de beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen in Nederland. Ze voert dit onderzoek uit in opdracht  van de Europese Commissie. Het gaat om de uitvoering van de EU-regels die zien op gelijk loon voor mannen en vrouwen (Richtlijn 2006/54 en Aanbeveling 2014/124). Aan de orde komt onder andere hoe Nederland deze EU regelgeving  heeft omgezet in nationale wet- en regelgeving, en hoe deze regels feitelijk worden gehandhaafd via de rechter, de sociale partners, het College voor de Rechten van de Mens en de Arbeidsinspectie.
Vegter zal ook in gaan op het recent (7 maart 2019) ingediende initiatief wetsvoorstel over gelijke beloning van PvdA, Groen Links, SP en 50Plus. Het initiatief wetsvoorstel van PvdA kamerlid K.Yücel uit 2014, dat ondernemingsraden een grotere rol wilde geven bij het bevorderen van gelijke beloning (kamerstuknr. 33 922), is ingetrokken.

Sander Heithuis vertelt over de campagne ‘Waar is mijn €300,000?’ van Women Inc, waar hij redacteur is. WOMEN Inc. roept de overheid op om de loonkloof tussen vrouwen en mannen hoger op de politieke agenda te zetten. Daarnaast is WOMEN Inc. met veel werkgevers in gesprek om hen te stimuleren zich in te zetten voor een eerlijker loonbeleid.

Toegang gratis mits aangemeld. Voor broodjes wordt gezorgd.

Voor meer informatie over beloningsverschillen m/v zie de Loonwijzer en de campagne van WomenInc over de loonkloof.

De bijeenkomst zal worden gehouden in de Law Hub, Nieuwe broedplaats voor recht op Roeterseilandcampus (UvA), Nieuwe Achtergracht 164, Amsterdam (Begane grond van REC A). Deze locatie is 5 minuten lopen van metro station Weesperplein goed bereikbaar per metro vanaf Amsterdam CS, Amstel en Zuid (metro 51, 53, 54; of tram 1, 7 of 19).