EHRM: zaak Franse sekswerkers ontvankelijk

Op 31 augustus 2023 heeft het Europees Mensenrechtenhof opnieuw, bij meerderheid van stemmen, de zaak van de 261 Franse sekswerkers ontvankelijk verklaard. In 2016 heeft de Franse regering de prostitutiewetgeving veranderd: klanten van sekswerkers werden strafbaar gesteld. De Franse sekswerkers hadden hier, gesteund door Franse en internationale NGO’s tegen geprocedeerd. Ze vonden dat hun veiligheid, hun gezondheid en hun rechten door de nieuwe wet onder druk kwamen te staan. Ook van de hoogste Franse rechter kregen ze geen gelijk. Daarop stapten ze naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Dat verklaarde op 31 augustus de kwestie ontvankelijk. Hieronder het persbericht van het EHRM, de decision (in Frans) en een niet geautoriseerde vertaling daarvan in het Engels.

23 08 Decision M.A. and Others v. France – Court declares admissible applications

23 08 M. A. ET AUTRES c. FRANCE

23 08 M. A. ET AUTRES c. FRANCE_english