Third part intervention in de zaak van Franse sekswerkers voor Europees mensenrechtenhof

Het bestuur van de VVR heeft de zogenaamde ‘third party intervention’ bij het Europese Mensenrechten Hof in de zaak van 261 Franse sekswerkers tegen de Franse Staat ondertekend. De sekswerkers worden gesteund door 19 Franse NGO’s, waaronder Medecins du Monde. Sinds 2016 zijn klanten van sekswerkers gecriminaliseerd in Frankrijk. De Franse sekswerkers hebben een procedure tegen de Franse Staat vanwege de negatieve effecten hiervan op hun veiligheid, gezondheid en rechten verloren, tot bij de hoogste Franse rechter. Daarna hebben zij zich tot het Europese Mensenrechten Hof gewend. In april kwam het bericht dat het Hof hun zaak ontvankelijk heeft verklaard. Via de Europese sekswerkersorganisatie ICRSE kwam het verzoek om als Nederlandse organisaties gezamenlijk een verzoek in te dienen voor een ‘third party intervention’ met informatie over de situatie in Nederland als land waar sekswerk gedecriminaliseerd is. Een ‘third party intervention’ is een soort ‘deskundigenbericht’ met informatie die relevant is voor de zaak maar waar het Hof niet zelf gemakkelijk aan kan komen. Naast de VVR hebben 24 andere Nederlandse organisaties ondertekend, waaronder het Netwerk VN-Vrouwenverdrag en SekswerkExpertise, als indiener. De VVR leverde, mede namens het Netwerk VN-Vrouwenverdrag, een paragraaf over de opvattingen van CEDAW aangaande de Nederlandse situatie en de mensenrechten van sekswerkers.

@21 09 NL_Third party intervention ECrtHR_M.A. and others v France_Final_28 sept 2021

Op 14 oktober 2021 gaf SekswerkExpertise een persbericht uit over deze zaak, met iets meer achtergrond informatie:Persbericht SekswerkExpertise_Franse sekswerkers klagen criminalisering klanten aan bij het Europese Mensenrechten Hof_14 okt 2021