Afwijzing aftrek specifieke zorgkosten in strijd met discriminatieverbod?

Rechtbank Gelderland deed in juli 2021 een uitspraak over de aftrekbaarheid van IVF-kosten voor de homo-wensouders. De belasting-inspecteur had aftrek van IVF-kosten als specifieke zorgkosten afgewezen omdat belanghebbende niet onvruchtbaar was en er dus geen sprake was van een medische indicatie. Rechtbank Gelderland vond dit niet te rechtvaardigen ongelijke behandeling ten opzichte van andere vrouwen en stellen die door onvruchtbaarheid niet op natuurlijke wijze een kind konden krijgen. De rechtbank vond het echter niet op zijn weg liggen om deze aftrek wel toe te wijzen: daarmee zou de rechter op de stoel van de wetgever gaan zitten.
De rechtbank heeft zich niet uitgelaten over een ander aspect van de zaak: belanghebbenden waren naar de VS gereisd voor hoog technologisch draagmoederschap dat in Nederland niet was toegestaan.
Het is niet bekend of hoger beroep is ingesteld.
Zie hier de link naar de samenvatting van rechtspraak.nl waarin ook de link naar de uitspraak.