Bemiddelingsbureau’s mogen loon schoonmakers niet afromen

Op 1 juli 2019 deed Rechtbank Amsterdam uitspraak in de zaak die de FNV, mede namens een lid, had aangespannen tegen Helpling – ECLI:NL:RBAMS:2019:4546. Hoewel de meeste eisen van de FNV zijn afgewezen betekent de uitspraak toch veel voor schoonmaaksters die via bemiddeling van Helpling aan hun particuliere werkgevers werden gekoppeld.
Helpling bracht de schoonmakers een ‘commissie’ van bijna een kwart tot een derde van hun uurloon in rekening.Zo’n tegenprestatie mag niet volgens de Wet allocatie arbeidsbemiddeling door intermediairs (Waadi). Prof. Evert Verhulp had hier begin vorig jaar ook al op gewezen in een artikel. Niettemin krijgt Helpling tot 1 augustus 2019 om haar werkwijze en administratie daarop aan te passen. Ook andere intermediairs brengen, ten onrechte, kosten bij de werknemer in rekening. Dat moet dus nu ook afgelopen zijn.