Instantie: Hof van Justitie EG, 3 december 1987

Instantie

Hof van Justitie EG

Samenvatting


Prejudiciele beslissing. Gelijke behandeling mannen en vrouwen. Verplichte bijdrage aan weduwenpensioenfonds. Art. 119 EEG-verdrag, richtlijn 75/117.

Het Hof heeft voor recht verklaard:

Artikel 119 EEG-Verdrag, gelezen in samenhang met richtlijn nr. 75/117 van de Raad, verzet zich er niet tegen, dat de werkgever, ofschoon hij aan mannelijke en vrouwelijke werknemers hetzelfde bruto-loon betaalt, uitsluitend in het geval van mannelijke werknemers, ook indien ongehuwd, een inhouding van 1,5% van het bruto-loon betaalt, uitsluitend in het geval van mannelijke werknemers, ook indien ongehuwd, een inhouding van 1,5% van het bruto-loon toepast als bijdrage voor de vorming van een fonds voor weduwenpensioenen, dat voorzien is in het kader van een algemene bedrijfsregeling die in de plaats komt van een wettelijke regeling van sociale zekerheid.

Richtlijn nr. 76/207 van de Raad verzet zich er niet tegen, dat de werkgever, ofschoon hij aan mannelijke en vrouwelijke werknemers het zelfde bruto-loon betaalt, uitsluitend in het geval van mannelijke werknemers, ook indien ongehuwd, een inhouding van 1,5% van het bruto-loon toepast als bijdrage voor de vorming van een fonds voor weduwenpensioenen, dat voorzien is in het kader van een algemene bedrijfsregeling die in de plaats komt van een wettelijke regeling van sociale zekerheid.

Volledige tekst

Rechters