Achtergrondinformatie studiemiddag M/V en verder

Registratie van geslacht in de geboorteakte en de basisregistratie personen (BRP) is verplicht en er zijn, behalve voor pasgeboren baby’s, in beginsel niet meer dan twee opties (m/f). Dat kan problemen opleveren voor transgenders die zich niet thuis voelen in de tweedeling m/v. Zo kunnen zij door overheidsinstanties of particuliere organisaties worden aangeschreven als iemand die zij niet zijn. Het kan ook voor ongemakkelijke situaties zorgen omdat de meeste identiteitsdocumenten geslacht vermelden als een van de identificatiegegevens.
Met het oog op dergelijke problemen is op verzoek van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie door onderzoekers van de Universiteit Utrecht, met medewerking van de NVVB, onderzocht of het juridisch mogelijk is om de opties voor sekseregistratie te verruimen of te veranderen, welke haken en ogen daaraan zitten, en welke consequenties zo’n verandering zou hebben.
Hiervoor is onder meer internationale regelgeving onderzocht, wetgeving in kaart gebracht, is ambtenaren burgerzaken gevraagd welke problemen zij voorzien en zijn ervaringen in zes landen met alternatieve registraties meegenomen.
Het rapport wordt eind februari openbaar. Naar aanleiding hiervan organiseert de onderzoeksgroep UCERF van de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken op vrijdagmiddag 13 maart een studiemiddag. Enkele belangrijke thema’s en conclusies uit het onderzoeksrapport worden gepresenteerd en becommentarieerd vanuit verschillende
perspectieven (zoals wetenschap, politiek, ambtelijke praktijk en eigen ervaring van
belanghebbenden).
Thema’s die aan bod zullen komen zijn onder meer de verschillende mogelijkheden voor verruiming of verandering (bijvoorbeeld een ‘derde hokje’), de privacygevoeligheid van genderidentiteit, te verwachten juridische problemen vanwege seksespecifieke wetgeving (zoals met betrekking tot vaders en moeders, bescherming van zwangere vrouwen en mannen‐ en vrouwengevangenissen) en ervaringen en problemen in/met het buitenland.
Deelnemers aan de studiemiddag kunnen het boek ‘M/V en verder’ ter plekke met korting kopen.
Naast de onderzoekers Marjolein van den Brink en Jet Tigchelaar, hebben de volgende sprekers toegezegd: Margreet de Boer (GL‐ 1e Kamer), Lisette Kuijper (SCP), Geertje Mak (RUN), Philip Tijsma (COC), Caroline Forder (VU), Eric Gubbels (NVVB, gem. Amsterdam), Titia Loenen (UL), Miriam van den Have (NNID), Patrick Rijnen (gem. Amsterdam).